joi, 31 iulie 2008

Inginerie


Electricianul n-a venit.
- Cat de greu poate fi sa schimbi o priza? ma intreaba sor'mea.
- Greu n-ar fi. Dar mie mi-e frica sa schimb si un bec. Da'o priza? Hai sa incercam...
Intoarcem priza noua pe toate partile. N-am mai montat o priza din clasa a 7-a sau a 8-a cand eram obligati sa facem la scoala, la practica, o placheta cu un circuit electric. Ne-am lamurit unde trebuie legate firele. Era si greu de vazut asta. Sor'mea leaga firele. Incearca sa puna priza. Eu eram cu indicatiile.
- Vezi ca trebuie invers. Roteste-o!
Ascultatoare, roteste priza si ies firele.
- Tu, cu ideile tale, se enerveaza sor'mea. Ce daca statea asa cum am pus-o? Acu' tre' s-o iau de la capat.
Am tacut malc. Termina de montat priza. Urmeaza verificarea. Mergeeeee!
- De cati ingineri e nevoie sa schimbi o priza? o intreb pe sor'mea.
- 2, imi raspunde fericita.
In seara aia am mai montat 3 prize si 2 intrerupatoare.

marți, 29 iulie 2008

Se poate si invers

Dimineata. Cumpar o paine si un kg de biscuiti.
- Va dau o gumita de 2 bani? ma intreaba vanzatoare, amabila
- Nu vreau guma.
- Un pliculet de zahar vanilat?
- Nu-mi trebuie.
Cu coada ochiului o vad pe sor'mea cum dispare discret de langa mine.
Vanzatoare ofteaza si roaga o colega sa-i dea 2 mii. Imi iau restul si plec.
- Ce-ai plecat asa rapid? o interpelez pe sor'mea.
- Pai, mi-a fost rusine...te tocmesti pentru 2 bani?
- Nu-i vorba de tocmeala aici... Daca mie imi lipseau 2 bani imi mai dadea painea?
Seara, pe la 9.30, dupa o zi infernala de munca (dat cu trafaletul) si pentru ca eram mai bine imbracata (cu mai putini stropi de var pe haine, par, fata), sunt trimisa la chioscul de la coltul blocului sa cumpar ceva de baut. Aveam la mine 11 lei. Vanzatoarea mi-a cerut 11 lei si 3 bani.
- Off, n-am 3 mii. Ma uitam in sacosa sa vad la ce sticla sa renunt. N-aveam chef sa ma duc sa mai iau bani. Nu era mare lucru.
- Lasati, doamna, merge si fara 3 mii, o aud pe vanzatoare.
Am crezut ca nu aud bine. E prima data cand mi se intampla asta.

Infrumusetare

Sau nu stiu cum s-o numesc. Modelul asta de bloc ceausist (le gasesti in toate orasele Romaniei) e urat, urat. Unii s-au gandit sa-l imbunatateasca. Mai inspirat sau nu. Ideea e ca au dorit mai mult spatiu. E firesc la cat de micute sunt apartamentele. Modelul de jos il gasesti la mai toate blocurile.
Altii au mansardat terasa blocului. Ca sa obtina acordul celorlalti locatari firmele de constructii se ofera sa schimbe toata tevaraia blocului, incapanad cu subsolul, fac curatenie luna la subsol si izolarea exterioara a apartamentelor. Gratis. Stiu ei ce stiu.

Dar sa extinzi apartamentul de la etajul 1 n-am mai vazut pana acum...

luni, 28 iulie 2008

Intersectia fara rost


Intotdeauna mi-au placut numele neoficiale pe care le primesc anumite locuri, strazi, carciumi. Imaginatia oamenilor este mare.
M-am programat la un salon de coafura. Dar cum se ajunge acolo? Mergem cu masina? Cand nu cunosti orasul circuli ca o musca fara cap...eu, cel putin. Cris vorbea la telefon cu o prietena care stia pe unde e salonul. E pe 6 Martie. La parterul unui bloc. De la biserica, pe partea dreapta, spre oras. Mai clar, spune Cris. Alt reper? Intersectia fara sens stii unde este? Pai asa spune, o aud pe Cris.
Am intrebat de ce ii spune asa intersectiei. Soferii au botezat-o asa. Toate strazile care inteapa intersectia au "cedeaza trecerea". M-am descurcat in intersectie. Cu multa atentie, e drept!

vineri, 25 iulie 2008

De veghe in lanul de...porumb

Ca asta a semanat anul asta. La anul poate creste si secara. Mi-am luat aparatul de fotografiat si am plecat dupa tata si dulaii lui fiorosi. Sa vedem daca au dat iama mistretii...
Casele pareau pustii. Era trecut binisor de 9...
In lanul de porumb n-am gasit urme de porci. Doar flori de porumb...Si bostani porcesti.
Stiuletii erau prea mici pentru gustul mistretilor...Dar sunt numai buni pentru facut papusi din ei: blonde sau roscate. Asa faceam pe la 11,12 ani. Bunica se lua cu mainile de cap cand ma vedea ca vin din gradina cu bratul plin...Imbracam stiuletii in bucatele de carpe ramase de la croit. Bunica avea destule ca era croitoreasa. Eh, amintiri din copilarie. In cateva zile oamenii din sat vor face focuri la marginea tarlalelor cu porumb. Impotriva mistretilor.
La intoarcere fac poza asta. Nu sunt specialista in poze nocturne asa ca nu a iesit cum trebuie. E o caruta trasa de cai care intra cu viteza intr-o curte. Cand ajungem acasa tata imi spune: stii ce-ai facut? tocmai ai pozat pe cel mai mare hot din sat. Toata lumea stie asta dar nu poate fi prins. Ups! De unde sa stiu? Sper ca l-am speriat nitel pe hot. Nu stie ca nu mi-a iesit poza.
Poza de mai jos imi place mult. Eu faceam poze de pe un deal iar combina treiera pe celalalt deal. Asta mi-a iesit. Se vad si nucile vecinului de peste drum...


joi, 24 iulie 2008

Reporterii Acasa

Mi-am ales o fusta s-o probez (neagra cu un imprimeu alb dragut...cam de babe dar mi-am zis sa incerc poate cade bine) si o rochie vaporoasa (ca tot ma dezbrac sa probez fusta). In timpul asta aud la televizorul magazinului deschis pe Acasa Tv intrebarea unui reporter: ce varsta aveti? Pareti asa, cam de-o varsta medie superioara... Atunci am intors privirea spre televizor sa vad cum arata omul asta de varsta medie superioara. Bietul om n-a zis nimic pret de 3 secunde, surprins probabil de ce a putut zice reporterul. Pai, am implinit 80 de ani. Ani pe care omul ii arata! Cred ca reporterul a vrut sa fie dragut cu mosilica...Daca varsta medie superioara inseamna 80 de ani, varsta medie minima cat e? Dar varsta medie medie?

miercuri, 23 iulie 2008

The Next Generation

Asta gasesti la intrarea celor mai multe blocuri...coji de seminte, pahare de plastic.... merge si o bere pe caldura asta ...prietenii stiu de ce! (asta-i in alt oras)

Si ele sunt...

Nu se uita in oglinda cand ies din casa...uite ce colacei expune vederii fata asta....

Asa mai merge....

pe pustiul asta nu-l condam. Pe parintii lui, da!



marți, 22 iulie 2008

Specii noi

Dacia asta a prins radacini...

duminică, 20 iulie 2008

Pe sarma

O fi semn de saracie? Azi primesti pungulita si daca cumperi un singur ardei gras....

vineri, 18 iulie 2008

Idei...bune!

Am cerut sa faca dop la pepene. Sa vad pe ce dau banii. Buuun. Apoi il vad pe pusti cum ia o rola de scotch si lipeste 3 fasii peste dop: vad ca sunteti cu masina, doamna....sa nu curga zeama de la pepene.
E prima data cand vad asa ceva.

joi, 17 iulie 2008

Nervi


Nu inteleg de ce la oficiul postal nu poti rezolva tot la acelasi ghiseu? M-am asezat la una din cozi. Aveam de platit factura la energie electrica si de ridicat alocatia. Aveam in fata vreo 6 persoane. Imi vine randul. Mi se spune ca la acest ghiseu pot platit doar factura. Pentru alocatie trebuie sa ma duc la alt ghiseu. Bineinteles ca asta nu era afisata pe nicaieri. De ce sa nu stai ca prostu' la cozi? La ghiseul pentru alocatii asteptau vreo 8 persoane. M-am asezat cuminte la coada. Tot eram nervoasa. De ce sa mai vin in alta zi? Sa-mi fac alti nervi? Oricum nu se va schimba ceva. Bine ca n-aveam de ridicat si ceva colete. Ca trebuia sa ma asez la alt rand...

marți, 15 iulie 2008

Tara mea

Am reusit sa ajung la ai mei. Din ce in ce mai greu...are dreptate popej27.
Ai mei aveau oameni la sapat via. 3 femei mai bine zis. Mama m-a rugat sa le fac niste gogosi. Le-am facut papanasi. Am fost incantata ca mi-au reusit. Ca altfel...
Doame fereste sa intri in gura tusei Vica...

Tanti Marita si Elena n-au scapat...

Mai ales Marita...

Si nici tata...a fost aspru certat ca a mai lasat buruieni in urma...

Imi place de tara mea!


Queen

De cate ori vorbeste cineva de Queen asta e melodia pe care o fredonez in minte

luni, 14 iulie 2008

Chef


Azi am fost la vulcanizare sa-mi repare roata facuta praf ieri. Am constatat ca nu dau in gropi cand merg pe strada...cu masina. In schimb roata avea infipt adanc un cui urias. Am decis ca merita sa sarbatoresc asta. M-am dus la market sa cumpar o sticla cu vin. Sa iau dulce? Nu...e prea cald. Sec nu-mi place. Demi, atunci. Am ametit cautand. Tot soiul de vinuri si podgorii. Sange de taur. Sange de leu. Puterea leului. Numai lei. Si albi si rosii. Si dulci si seci. Mai mult dulci. Vin de masa. Vin de consum curent. Vin maturizat cu productia din 2007. Nu zau? Un vin bun tre sa stea vreo 5,6 ani la maturizat. Abia atunci e vin. Busuioaca de Bohotin. De Husi. Dar este si de Iasi. Luam din cand in cand. Mi se parea bun. Pana am aflat ca Bohotin are soiul asta doar pe vreo 5 ha...Nici vorba sa gasesti Busuioaca adevarata pe piata. Falsuri, da. M-am oprit la vinurile moldovenesti. Sa incerc? Am riscat. Am cumparat KAGOR. Vin bisericesc. Dulce licoros. Adica un fel de Lacrima lui Ovidiu? Nu stiu daca la gust e la fel. Pretul, in schimb, e pe aproape. Pe eticheta scrie ca are un gust moale si catifelat si un post gust delicat si placut. Cred ca de la sulfiti. Ca are. Oricum, pana acasa mi-a pierit cheful...Sticla mea o s ajunga ca cea din poza...

Un decolteu bine croit cade bine la drum de seara


Ora 20.45. Mergeam incet. Nici n-aveam cum pe soseaua plina de gropi din 3 in 3 metri. Si pe o distanta de 13 km. Ascultam Paul Van Dick. Peste acordurile cantecului (genial) aud un plescait ritmic. Aveam pana pe stanga spate. Sa mor. Nu mi-a mai trebuit nicio melodie. N-am schimbat in viata mea o roata. Pun avaria. Trebuie sa ma descurc. Teoretic stiam ce am de facut. Problema era ca noaptea venea cu repeziciune. Drumul era cam pustiu...din cauza gropilor. Dau jos rezerva. In portbagaj gasesc o pungulita cu vreo 15 plumbi pentru pescuit. La o adica puteam folosi pungulita drept arma. Mai stii? Costumatia nu ma ajuta deloc. Roata de rezerva era grea, eu pe tocuri iar poalele rochiei fluturau batute de vantecelul de seara. In shimb decolteul adanc al rochiei m-a ajutat in alta directie. Ma pregateam sa dau jos roata cand opreste o masina. Va jut cu ceva doamna? Tipul de la volan nici nu se uita in ochii mei. Avea ochii lipiti de decolteul meu. Se poate sa refuz? Sigur ca am. In 15 minute aveam roata noua. Am avut timp si de poze....

vineri, 11 iulie 2008

Mama lui Bibica

Mai intai am vazut caisele. O imagine buna de pozat. Apoi am vazut-o pe ea. Vecina de la parter. Aduna caisele cazute. Are un catel urat . Bibica.




miercuri, 9 iulie 2008

Amintiri scorojite


Mi-am revazut scoala in care am buchisit 8 ani. Au trecut....nu conteaza cati ani . Multi. Nu s-a schimbat mai nimic in aspectul ei. Nu pot zice acelasi lucru si de al meu. Pereti scorojiti care cer o mana de var. Pana si scena e neschimbata. Aceleasi scanduri. In 8 ani am urcat o singura data pe scena asta. Sa-mi iau mentiunea. In acele vremuri nu se acorda decat un singur premiu I, un singur 2...si 3 mentiuni. Nu ca acum. Toti elevii de scoala primara iau diplome. Sa nu se supere elevii si parintii. Nu existau pe peretii scolii nici desenele din poze. In fiecare zi ne incolonam pe clase si intram in ordine in scoala. Pe la intrarea elevilor. Intrarea profesorilor ne era interzisa cu desavarsire. Nu cred s-o fi folosit in 8 ani...Ani frumosi. Mi-am adus aminte si de Julien. Colegul meu blond cu ochi albastri si extrem de inalt. Asa il vedeam eu. Julien avea o mama suberba cu bucle blonde in vant. Am fost indragostita de el. In tacere. L-am revazut acum cativa ani. La fel de blond si cu aceeasi ochi fascinanti. Dar mult mai scund...Asa era acum. Ochii lui cum m-au vazut oare? Curiozitatea nu-i buna intotdeauna...
Alta generatie bate mingea in curtea scolii mele....










marți, 8 iulie 2008

Tiganca


Eram la BCR sa scot niste bani. La celalalt ghiseu o tiganca cu fusta inflorata implora casierita sa-i schimbe in lei o bancnota de 50 euro. Hartia era cam uzata. Din cate stiu banca nu poate refuza sa schimbe un ban uzat. Tiganca a spus ca accepta chiar si lei mai putini. Stia ea ceva. A inceput o negociere ca la piata. Ca baiatul a avut nunta si euroii i-a primit cadou. Si trebuie neaparat sa-i schimbe. Casierita nu si nu. A trimis-o pe tiganca la casele de schimb. Femeia a plecat amarata de la ghiseu. Sunt convinsa ca fata de la ghiseu nu m-ar fi refuzat daca as fi vrut sa schimb o bancnota uzata.... .

duminică, 6 iulie 2008

Will si Will

Pot sa-ti o poza?
Da, vreau...

Iti plac papusile...Cum o cheama?
Will...Fa-i si ei o poza. Sigur...e o papusa foarte frumoasa...
Fa-i si cu spatele...

Pe ea o cheama Will. Dar pe tine? Will. Tot Will? De fapt, ma cheama Ciprian Cristian Sergiu...Nana mea mi-a spus asa...Multe...Dar tie iti place numele de Will. Da, si-mi plac papusile...


vineri, 4 iulie 2008

41 grade in Bucuresti

Sa nu fiti nevoiti sa sustineti un examen pe canicule, de la 13.30 la 16.30. Fara aer conditionat. Scrii de-ti sar capacele si simti cum curge apa siroaie pe sira spinarii. De la efortul de a scrie, nu?
Dar nu despre asta vreau sa scriu.
Inainte de a intra in sala de examen am vrut la toaleta. Asa face tot omul inainte de a intra in sala de examen. Se asigura de toate cele. Mi se spune ca toaleta e la etajul 1. Urc. Si dau peste asta:

Inca nu m-am inscris in grupul asta. Ce-i cu atata apa cu lamaie? Ma uit la usa de alaturi:

M-am descurcat pana la urma.
Tot asteptand sa intram la examen, unul din colegi (eram 3 programati) imi spune, aratandu-mi tablorile de pe pereti din care zambeau oficial toti presedintii institutiei care-au ocupat scaunul de presedinte de-a lungul anilor: astia's morti cu totii, nu? M-a pufnit rasul. Pe jumatate din ei ii stiu si sunt cat se poate de verzi. Adica in viata...

joi, 3 iulie 2008

Caldura mare

Pot doar sa banuiesc ce face pisica asta:
- e moarta
- a baut peste masura (e firesc pe caldurile astea)
- face yoga pisiceasca
- se alinta, ca d'aia e pisica
- isi face somnul de frumusete
- face plaja

Suna ceasul

De obicei, ma trezesc dimineata inainte sa sune ceasul. Ca asa vreau eu se intampla destul de rar. De cele mai multe se intampla ca asa vor cainii din cartier care isi gasesc sa se ciondaneasca
cu noaptea'n cap sau din cauza unui idiot care's incalzeste masina si turuie motorul de zici ca-i la raliu sau, si mai rau, isi claxoneaza nevasta sa coboare dracu'mai repede....De vreo doua zile ma trezesc niste croncanituri groaznice, tipete disperate de pescarusi. E prima data cand ii aud. Sunt constienta de tipetele lor, care par disperate, si la lasarea intunericului. Stau unul langa altul pe acoperisul blocurilor...Senzatia e groaznica...parca sunt in filmul lui Hitchkok...pe la inceput, cand locuitorii oraselului devin constienti de amenintare...

miercuri, 2 iulie 2008

Despre nesimtire


S-a intamplat sambata. Veneam de la market cu sacosele pline. Oferta vanzatorului de caise mi s-a parut interesanta. Initial am pus sacosele in spatele carutei in care erau doua cosuri de nuiele pline ochi cu caise aurii. Dar neastamparul calului facea ca sacosele mele sa nu fie in siguranta in spatele carutei asa ca le-am mutat pe trotuar. In timp ce ma tocmeam cu tiganul aud niste strigate uimite: baaaaa, ce faci? nu te uiti pe unde mergi? Ma uit si ce vad? Vad rotile unei masini cum calca frumos pe una din sacosele mele. Am ramas fara grai. Soferul nici nu s-a sinchisit. Sa opreasca? Sa vada ce-a calcat? Sa-si ceara scuze? Neee... Am verificat sacosele...SE vede in poza partea de sacosa culcata la pamant...Mi-a stalcit doar painea si lipia si a trecut, la milimetru, pe langa caisele luate de la market cu un pret triplu fata de cat imi cerea tiganul. Noroc ca era un Tico care-i dotat cu rotite, nu cu roti...Daca era un jeep? Nu mai era nevoie sa muncesc acasa la scosul samburilor...
Cateva ore mai tarziu eram in trafic. Intru intr-o intersectie cu sens giratoriu si-l vad pe unul cu o masina neagra si lucioasa care-mi vine din dreapta. Imi dau seama ca nu are de gand sa opreasca sa-mi dea prioritate si opresc brusc. Nesimtitul intra in intersectie fara nici-o jena. Il claxonez furioasa. Soferul se uita la mine si-mi zambeste incantat. Ce-o fi crezut? Ca mi-a cazut cu tronc si vreau sa-l agat?

marți, 1 iulie 2008

Special pentru popej27

liliacul promis
acum am pe blogul meu roz sobolanul asta paros


Stirile de la ora 19

Toti spun (cei de la tvuri) ca sunt cele mai importante stiri ale zilei. Aseara, la 19 punct, m-am uitat pe Antena 1, specialistii in stiri, cu cele mai multe premii la activ. Anunti stirile pe post in functie de importanta lor. Logic. Dupa mine. La ora 19 si 4 minute ce-mi e dat sa aud? Ca Cioaca are o noua iubita. Din Ploiesti. O scoate in lume si-i plimba cainele. Asta-i stire importanta? M-am linistit acum ca politistul Cioaca si-a revenit dupa greaua pierdere suferita si-si vede linistit de viata.
Tara de tampiti!

PS: ma intorc la Realitatea